wtorek, 19 maja 2015

Tarta z kurczakiem i szparagami

Uwielbiam piec, dało się to już pewnie zauważyć ;)
 Nowością jest natomiast to, że dziś nie przedstawię słodkiego wypieku. Kolejną to, że będzie też przepis!

To co? Zaczynamy!

Tarta z kurczakiem i szparagami

Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 150g masła/margaryny
- jajko
- 3 łyżki śmietany
- szczypta soli

Nadzienie:
- pęczek szparagów
- gotowany kurczak (u mnie z rosołu, ale smażony też się doskonale nada)
- 2-3 pomidory
- marchewka z rosołu (można pominąć)
- 150ml śmietany (u mnie 30%, ale z powodzeniem można ją zastąpić 18%)
- jajko
- sól
- pieprz

Zaczynamy od ugotowania szparagów w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Szparagi wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 15 minut, odcedzamy.

Z podanych składników zagniatamy ciasto.


Ciastem wyłożyć formę (u mnie zwykła blacha) i podpiec 10 minut w 180 stopniach.


Na tak przygotowaną bazę wrzucamy szparagi, kurczaka i marchewkę z rosołu, na to kładziemy pomidory.


W miseczce mieszamy jajko ze śmietaną, pieprzem i solą.



Tak przygotowaną mieszankę wlewamy na naszą tartę.

Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach, czekamy niecierpliwie i wyciągamy to:



Nie spuszczamy z oka ani na moment, bo właśnie tyle potrzeba, aby tarta zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach!

Smacznego!

Ps. Jeśli ktoś z przepisu skorzysta chętnie przyjmę i opublikuję zdjęcia Waszych poczynań!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz