poniedziałek, 5 października 2015

Placuszki kukurydziane

Przepis prosty, szybki i pyszny!
To lubię.
Dodatkowo zmywania nie ma dużo ;)





Placuszki kukurydziane



- puszka kukurydzy

- jajko
- 8 łyżek mleka
- 3 łyżki oleju,
 - pół papryki czerwonej (sama nie przepadam, więc dodaję mniej)

mała cebula
- 100g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli,
- pieprz, papryka słodka, bazylia do smaku


Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki poza warzywami blendujemy na gładką masę, dodajemy kukurydzę i blendujemy jeszcze chwilę. Dodajemy cebulę i kukurydzę. Mieszamy łyżką. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Jemy ciepłe :)

Świetnie smakują same w sobie, ale też pysznie z sosami jogurtowymi,czosnkowymi, czy nawet ketchupem!
Dodać do nich można w zasadzie wszystko co na pasuje do kukurydzy. U nas często pojawiają się z kurczakiem z rosołu, z boczkiem, z pomidorami, cukinią... Wszelkie "resztki" znajdą swoje miejsce w tych placuszkach i dodadzą nowego "smaczku".

Jeśli je zrobicie, pochwalcie się fotkami!

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Muszę koniecznie wypróbować, uwielbiam kukurydzę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiadają się apetycznie, chyba dam się namówić :)
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń