czwartek, 8 września 2016

Płaskie pierniczki "grawerowane"


Kiedy na FB opublikowałam zdjęcia pierniczków wałkowanych grawerowanymi wałkami, posypały się prośby o przepis.





W Wasze ręce oddaję zatem recepturę na płaskie pierniczki idealne do dekoracyjnego zdobienia lukrem oraz walkiem! ;)

Płaskie pierniczki:


Składniki:

- 190g miodu
- 120g masła
- 100g cukru 
- 400g mąki pszennej 
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- około 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Zaczynamy od podgrzania masła i miodu z cukrem, do momentu kiedy się rozpuszczą. Mieszamy często i uważamy, żeby nie doprowadzić do wrzenia! Kiedy masa przestygnie dodajemy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto ręcznie, bądź z zużyciem mieszadeł (nie trzepaczek!) miksera.
Gotowe ciasto odkładamy na dwie godziny do lodówki (ale nic się nie stanie jeśli poleży dłużej :)).
Ciasto rozwałkowujemy zwykłym wałkiem na około 4mm, następnie jednym pewnym ruchem - grawerowanym. Jeśli nie będziemy używali wałka z wzorem od razu wałkujemy ciasto na 2-3mm. Wykrawamy ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach około 8 minut.


Kto wypróbuje niech chwali się tutaj lub na fb swoimi wypiekami!
Smacznego! :)





2 komentarze:

  1. Prezentują się pięknie!
    Dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomicie wyglądają, koronkowa robota 🙂 pozdrawiam Ala

    OdpowiedzUsuń